Έκπτωση 20%
Soren Kierkegaard

Τα κρίνα του αγρού και τα πετεινά του ουρανού. Τρεις θεοσεβείς λόγοι

Παλιά τιμή: 10.00
8.00
Κερδίζετε: 2.00 (20%)
Μεταφραστής:
  • Βασιλική Τσακίρη
Σειρά :
  • Βιβλιοθήκη του κηρύγματος 6
ISBN :
978-960-8053-61-8
Χρονολογία έκδοσης:
2018
Αριθμός Σελίδων:
116
0115
Σε Απόθεμα
+

Τι μπορεί να διδαχθεί κανείς από τον φυσικό κόσμο και μάλιστα από τα λουλούδια και τα πουλιά, δηλαδή από τους κατά τον Κίρκεγκωρ  «θεϊκά διορισμένους δασκάλους» των αγωνιώντων ανθρώπων; Οι τρεις «θεοσεβείς λόγοι» για Τα κρίνα του αγρού και τα πετεινά του ουρανού –κατά συνέπεια και το ευαγγελικό απόσπασμα στο οποίο αναφέρονται– δεν πρέπει να διαβαστούν ως ειδυλλιακό ποίημα που  περιγράφει νοσταλγικά τη φύση και μας προτρέπει να επανασυνδεθούμε μαζί της, αλλά ως πρότυπο για την ανθρώπινη αγωγή. Απροϋπόθετη σιωπή, απροϋπόθετη υπακοή, απροϋπόθετη χαρά: ό,τι είναι φυσικό για τα λουλούδια και τα πουλιά είναι τέχνη για τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι όμως δεν οφείλουν μόνο να τα μιμηθούν, αλλά να επιλέξουν να διδαχθούν από αυτά τη σιωπή, την υπομονή και τη χαρά. Με άλλα λόγια, εμείς οι άνθρωποι μπορούμε και πρέπει να επιλέγουμε τον εαυτό μας, και με αυτόν τον τρόπο και μόνο να γινόμαστε τελικά ο εαυτός μας. 

Ο Σαίρεν Κίρκεγκωρ γεννήθηκε το 1813 στην Κοπεγχάγη, όπου και πέθανε το 1855. Από το 1830 έως το 1841 σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Tο 1840 εγγράφηκε στο Βασιλικό Ποιμαντικό Σεμινάριο, όπου μία από τις υποχρεώσεις του ήταν η συγγραφή κηρυγμάτων και η αξιολόγηση των κηρυγμάτων συμφοιτητών του. Η συστηματική του ενασχόληση με το κήρυγμα τον έκανε να αναστοχαστεί με μοναδικό τρόπο τη φύση, τη μορφή, το περιεχόμενο, τα όρια και το ύφος του αυθεντικού κηρυγματικού λόγου. Τα θρησκευτικά έργα του Κίρκεγκωρ, στα οποία ανήκουν και οι τρεις θεοσεβείς λόγοι της παρούσας έκδοσης, έχουν ασκήσει ιδιαίτερη επιρροή στη διαμόρφωση του κηρυγματικού λόγου στη Δύση και έχουν γονιμοποιήσει τον φιλοσοφικό στοχασμό.

Η πρώτη συστηματική έκδοση του έργου του Κίρκεγκωρ έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα (Søren Kierkegaards Samlede Værker), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κριτική έκδοση των Απάντων του (Søren Kierkegaards Skrifter). Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται τα Ημερολόγια και οι Σημειώσεις (Journaler og Papirer), καθώς και τα Γράμματα και οι Αφιερώσεις (Breve og Dedikationer) του Κίρκεγκωρ.

Δείτε εδώ το κείμενο του Δημήτρη Τσινικόπουλου για το βιβλίο (The books' journal τχ. 124, Νοέμβριος 2021).

Μεταφραστής:
  • Βασιλική Τσακίρη
Σειρά :
  • Βιβλιοθήκη του κηρύγματος 6
ISBN :
978-960-8053-61-8
Χρονολογία έκδοσης:
2018
Αριθμός Σελίδων:
116