Έκπτωση 20%
Samuel Fleischacker

Το αγαθό και τα ιερά κείμενα

Η αποκάλυψη ως οδηγός του βίου

Παλιά τιμή: 17.00
13.60
Κερδίζετε: 3.40 (20%)
Μεταφραστής:
  • Διονύσης Δρόσος
ISBN :
978-960-8053-65-6
Χρονολογία έκδοσης:
2018
Αριθμός Σελίδων:
360
0144
Σε Απόθεμα
+

Οι θρησκείες που θεμελιώνονται σε κάποιο ιερό κείμενο, το οποίο θεωρείται πως αποτυπώνει τον λόγο του Θεού- είτε πρόκειται για την Τορά είτε για τα Ευαγγέλια είτε για το Κοράνι- συνήθως αντιμετωπίζονται ως ανορθολογικές και επικίνδυνες, καθώς βασίζονται σε «αλήθειες» ξεπερασμένες από την επιστήμη, αλλά και επειδή τρέφουν πρακτικές που πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση με τις αρχές μιας φιλελεύθερης ηθικής.

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου -καθηγητής Φιλοσοφίας και διαπρεπής μελετητής του Διαφωτισμού- αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό από μιαν άλλη σκοπιά. Μας καλεί να δούμε τις εξ αποκαλύψεως θρησκείες όχι ως δόγματα με επιστημονικές αξιώσεις ή ηθική αυθεντία ̇  τα εξ αποκαλύψεως κείμενα μας προσφέρουν αυτό ακριβώς που δεν μπορεί να μας δώσει καμία νατουραλιστική, επιστημονική αφήγηση: μια νοηματοδότηση του βίου. Σε αυτό έγκειται η αξία τους, και όχι στην επιστημονικότητα των αφηγήσεων ή στην καθολική εγκυρότητα των ηθικών τους επιταγών. Η αλήθεια και η πρόταση νοήματος του ιερού κειμένου αντιμετωπίζονται με σεβασμό, αλλά απορρίπτεται κάθε αξίωση αληθείας που έρχεται σε σύγκρουση με την επιστημονική γνώση και κάθε πρακτική επιταγή που έρχεται σε σύγκρουση με τον ανεξάρτητα κατανοημένο ηθικό νόμο.

 

Ο Samuel Fleischacker γεννήθηκε το 1961 στο Λονδίνο. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Yale, από όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Από το 1999 διδάσκει φιλοσοφία στο University of Illinois, Σικάγο.

Επιμέρους πεδία της ερευνητικής του δραστηριότητας  είναι  η ηθική και πολιτική φιλοσοφία, η φιλοσοφία της θρησκείας, ο Adam Smith και η ιστορία του φιλελευθερισμού, ο Διαφωτισμός στην καντιανή φιλοσοφία, η φιλοσοφία του σκωτικού Διαφωτισμού. Έχει γράψει μεταξύ άλλων τα βιβλία: A Third Concept of Liberty: Judgment and Freedom in Kant and Adam Smith, (Princeton University Press, 1999), A Short History of Distributive Justice, (Harvard University Press, 2004), Divine Teaching and the Way of the World, (Oxford University Press, 2011), What is Enlightenment? The Legacy of a Kantian Question, (Routledge, 2013). Το βιβλίο του The Good and the Good Book (Oxford University Press, 2015), είναι το πρώτο έργο του που κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα. 

Δείτε εδώ το κείμενο του Γιάννη Καρανικόλα για το βιβλίο (περ. ΑΝΘΡΩΠΟΣ, τχ. 6 Φεβρουάριος-Μάιος 2022).

Μεταφραστής:
  • Διονύσης Δρόσος
ISBN :
978-960-8053-65-6
Χρονολογία έκδοσης:
2018
Αριθμός Σελίδων:
360